Site icon The Manaiakalani Network Blogging

term 3 week 1 reading create tasks

Hi bloggers today i am blogging my reading create tasks.

WALT: : Acknowledge and extend others’ contribution to text discussion, noting similarities and differences.

My book: My book is about Wananga the kea, Wananga escapes His owner Lauren and even grabs the car keys Lauren is worried because Kea likes eating lead but lead is extremely poisonous so Lauren puts  a missing poster after a week no sign but suddenly a neighbor saw wananga  He looked drowsy and sick a search team found him and they were gonna see how much lead was in Wananga 20 was high over 40 was dangerous the amount of lead in the lead was 6-7 they quickly gave him medicine every day and he slowly got better the end!

Kea Weight 

Kea are the heavy weights of our flighted terrestrial (those that live on land) birds. Males range from 750g- 1kg and females are slightly lighter at 700g – 850grams. That’s about the weight of a domestic bantam (very small breed) chicken. The shape and weight of kea ensures they dont lose heat too quickly when up in the freezing mountains – so they are very well adapted to the cold alpine environment.

How Clever Are Kea? 

Kea are thought to be VERY clever! Some scientists even think that they might be as smart as a 4 year old child! Thats pretty smart. 

There are researchers around the world that are doing some great fun experiments that kea really enjoy doing – let’s take a look at them and then YOU can decide how clever kea really are.

Kea Size 

Kea are a solid parrot about 46cm long (about the size of a cat sitting up). They have a wingspan of about 1 metre when they are in flight. 

Where Do Kea Live? 

Wild kea exist only in the South Island of New Zealand in and around the alpine areas. They nest in the beech forests at sea level on the West Coast of the South Island, in the mountain forests along the Southern Alps (as far north as Kahurangi National Park and as far south as Fiordland) and are also in the mountains as far east as Kaikoura. 

Kea which have formed pair bonds (breeding male and female) hold a territory (an area for themselves that no other kea pairs can live in – a bit like peoples homes and property the house sits on) of about 4kms2. If you stand at the bottom of a mountain range, you will see ‘spurs‘ coming down the mountain with valleys on either side. A kea pairs ‘home‘ territory will be the entire spur. They will share it with their chicks each year as well as sub–adult and adult males who may come through to visit for a while. 

How Can You Tell Kea Apart? 

It is very difficult to tell males and females apart by sight alone, but generally males are larger than females with males also having a longer curved beak. Researchers also take the weights of kea as well as measure the length of the beak and the length of the head (from the nostrils to the back of the skull). To be absolutely certain, a DNA sample can be taken (a feather or two or a small blood sample). 

The difference between young (juvenile) and adult kea is much more obvious. Very young kea that have just left the nest have a pale feathers on the top of their head and very bright yellow colouring around the eyes, nostrils (cere) and top of the beak (the pale head plumage can be clearly seen by other kea in the UV spectrum). As the kea get older, the yellow slowly disappears and the head feathers darken. An adult kea (4 years+) has dark colouration around the eyes, nostrils and beak. 

Breeding 

Kea can breed each year and are generally thought to mate for life. The female will usually lay a single clutch of eggs per year of 2-5 eggs in a burrow deep in the ground under a beech trees roots or large rock outcrop. If her eggs are eaten by possums or stoats (introduced predators), the female may lay another clutch of eggs if not too late in the season. The male and female line the nest with feathers, soft wood chips and dry moss and lichen to protect the eggs and keep them warm. 

The female sits on (incubates) the eggs for 1 month during the winter/spring and is fed by the male during this period. When the eggs hatch the male will then have to find more food for both the female and the chicks (as well as himself!). This can be very hard work particularly if it is snowing hard outside. Once the chicks are able to keep warm by themselves, the mother will also join the search for food to

Breeding 

Kea can breed each year and are generally thought to mate for life. The female will usually lay a single clutch of eggs per year of 2-5 eggs in a burrow deep in the ground under a beech trees roots or large rock outcrop. If her eggs are eaten by possums or stoats (introduced predators), the female may lay another clutch of eggs if not too late in the season. The male and female line the nest with feathers, soft wood chips and dry moss and lichen to protect the eggs and keep them warm. 

The female sits on (incubates) the eggs for 1 month during the winter/spring and is fed by the male during this period. When the eggs hatch the male will then have to find more food for both the female and the chicks (as well as himself!). This can be very hard work particularly if it is snowing hard outside. Once the chicks are able to keep warm by themselves, the mother will also join the search for food to

Breeding 

Kea can breed each year and are generally thought to mate for life. The female will usually lay a single clutch of eggs per year of 2-5 eggs in a burrow deep in the ground under a beech trees roots or large rock outcrop. If her eggs are eaten by possums or stoats (introduced predators), the female may lay another clutch of eggs if not too late in the season. The male and female line the nest with feathers, soft wood chips and dry moss and lichen to protect the eggs and keep them warm. 

The female sits on (incubates) the eggs for 1 month during the winter/spring and is fed by the male during this period. When the eggs hatch the male will then have to find more food for both the female and the chicks (as well as himself!). This can be very hard work particularly if it is snowing hard outside. Once the chicks are able to keep warm by themselves, the mother will also join the search for food to feed them.

Eggs are normally laid from July – October and the eggs hatch out after 4 weeks. The chicks will then leave the nest about 12 

weeks later. 

My create tasks  were really easy and fun to do this week Ive been learning and  learned that Lead is poisonous and keas like to eat them!

I created my create asks with text boxes and templates by the senior learning site. I am proud of how fast I completed my tasks which was on the first day of the week.

This is my reading work goodbye!

Read more

Exit mobile version